Korekciju mimičkih bora

Bore mrštenja – to je nabora kože, nastale na mjestima povećane aktivnosti mišića lica. Najviše je karakteristična mjesto nastanka mimičkih bora - zona čelu i između obrva, kao i područja oko očiju i usta. Za razliku od muskulature tijela, lica mišići imaju obilježje – jedan kraj oni se spoje na kostima lica kostura, a drugi – utkano u kožu. Pri smanjenju, mišiće povukao kožu, odgovoran za tu ili drugu emociju.

Korekciju mimičkih bora

Težina i dubina mimičkih bora ovisi o dva faktora – od stupnja težine lica aktivnosti i dobne osobitosti kože.

Pojava mimičkih bora nije uvijek moguće objasniti samo dobnim karakteristikama kože, dovoljno često su prisutni i kod mladih pacijenata (25-30 godina), imaju naviku viku, podizanje obrva i nabor čelo.

S godinama, uslijed smanjenja elastičnosti kože, tragovi od bora ostaju čak i kada se opuštanje mišića. Kada iskazujete lica aktivnosti bore mogu biti dovoljno duboka, što ih čini ističe se u mirovanju.

Botulinum toksin injekcije tipa A su jedini način kojim se bitno smanjiti težini mimičkih bora, a kada sveobuhvatne terapije da biste dobili osloboditi od njih u potpunosti. To je osnovna metoda za korekciju mimičkih bora, bez primjene kojeg naknadne metode liječenja neće donijeti uspjeh. Već više od 20 godina botulinum toksin injekcije su jedan od najčešćih kozmetičkih postupaka u estetskoj medicini.

Kako radi botulinum toxin?

Kada se ubrizgava u mišić, botulinum toxin blokira oslobađanje neurotransmiter acetilkolin, koji je potreban za provedbu neuromuskularni prijenos. Rezultat je otporan opuštanje mišića povezane s njom bore mrštenja izglađen. U estetskoj medicini u Rusiji se koristi nekoliko vrsta lijekova, koji sadrže botulinum toxin.

Proizvodnja raznih preparata ima svoje tehnološke značajke – koriste se različiti sojevi bakterija, različite metode čišćenja i stabilizacije. Za mjerenje aktivnosti lijekova koriste se različiti biološki testovi, s tim u vezi jedinica aktivnosti mogu biti različite. Na primjer, za korekciju bora na području između obrva potrebno 13-20 JEDINICA lijeka Botox i 30-50 JEDINICA lijeka Dysport. Onda je ukupan broj unosa za postupak lijeka, rezultat je i cijena će biti otprilike iste, pri tome jedinice promjene za svaki pripravak će svoje.

Postupak

Kome je prikazan korekciju mimičkih bora botulinum toxinом?

Botulinum toksin injekcije se primjenjuju za ispravljanje chela bora bora na nos, oko očiju ("vrana noge"), u području čela, iznad gornje usne, kao i u zoni vrata i dekoltea. Injekcije lijeka Botox ili Dysport preporučuju ne samo u bolesnika s već formirana bora, ali i ljudima mlađe dobi s aktivnim izraz lica. Redovna korekcija pomaže odučiti pacijenta od navike napraviti aktivni mimic pokreta, što omogućava odgoditi pojavu mimičkih bora, a ako se redovito obavlja postupcima u potpunosti spriječiti njihov nastanak

Kome je kontraindiciran terapija botoxom?

 • Trudnoća i period laktacije
 • Pogoršanje kroničnih infekcija
 • Opterećeni alergije anamneza
 • Miastenija gravis
 • Povećana osjetljivost na injekcije postupcima
 • Upalna bolest kože lica
 • Prijem antibakterijskih lijekova grupe tetraciklin, makrolidni, aminoglikozida najkasnije 2 tjedna prije procedure
 • Povećana osjetljivost na komponente lijeka
 • Višak tkiva i hernije u području kapka

Kako se provodi postupak botulinum?

Droga, kao i potreban broj jedinica za korekciju nekom zone, pokupi liječnik na temelju pregleda, lica aktivnosti i željama pacijenta

Oporavak nakon zahvata i preporuke

Nakon postupka botulinum može se slaviti neki bol na mjestu uboda, mogu se pojaviti male modrice. Ove pojave prolaze i sami u roku od nekoliko dana i ne zahtijevaju dodatni tretman.

Preporuke nakon postupka

 • Napraviti aktivni mimic kretanja u zoni lijeka (mrštenje, nabor čelo) u roku od 1 sata nakon zahvata
 • Isključiti konzumiranje alkohola u roku od 1-7 dana
 • Isključiti posjet kupke, saune u trajanju od 1-7 dana
 • Ne dirajte, ne Mung prostor lijeka u roku od 1-3 dana
 • Isključiti aktivni fizička opterećenja u roku od 1-7 dana

Rezultat i mnoštvo postupaka

Korekcija

Droga je gnojovke, koji je ušao sa špricom u zonu projekcije lica mišića, aktivnost koju je potrebno oslabiti. Kao i obično, postupak ne zahtijeva primjenu anestezije i prenosi pacijentima dovoljno lako.

Djelovanje lijeka počinje oko 3-5 dan postupka, a očituje se u smanjenju aktivnosti mišića u području liječenja. Pacijent primjećuje poteškoće, kad se mršti ili torbice čelo. Rezultat je uklanjanje hiper tonus mišića, dolazi peglanje mimičkih bora, u nekim slučajevima, oni nestati u potpunosti. Rezultat provedene procedure procjenjuje na 10-14 dana, u nekim slučajevima potrebno dodatno uvođenje male doze lijeka.

Kada duboke incisuras mogu zahtijevati dodatne korektivne postupke, kao što su laserski resurfacing ili ocrtavanje plastike. Sve ove procedure je poželjno držati u pozadini sniženoj lica aktivnosti, odnosno postupak botulinum mora biti premijera.

Učinak lijeka traje od 3 do 8 mjeseci po isteku tog roka, rad mišića u potpunosti je obnovljena. Kao i obično, postupak uvođenja lijeka Botox ili Dysport se ponavlja 2-3 puta godišnje.