7 najučinkovitijih metoda pomlađivanja lica

učinkovite tehnike za pomlađivanje kože lica

Podmlađivanje lica skup je mjera usmjerenih na smanjenje vanjskih znakova starenja, među kojima se mogu razlikovati konzervativne (kozmetološke, nekirurške) i kirurške tehnike.

Protiv starenja

Motivacija onih koji pribjegavaju pomlađivanju lica može biti različita, ali svi se slažu u jednom - nitko ne želi ostarjeti i izgledati "otrcano u stvarnosti". Izgled, osim na estetski aspekt, ima značajan utjecaj na mnoge aspekte života - na primjer, na osobni i profesionalni. Osoba koja izgleda mlado i spremno je samopouzdana i uspješnija u odnosima sa suprotnim spolom i u poslu. Za mnoge ljude u javnim zanimanjima (umjetnici, televizijske kuće, političari) izgled "visoke kvalitete" sastavni je dio profesionalne potražnje.

Starosne promjene su prirodne. Oni su uzrokovani postupnim nakupljanjem "kvarova" u raznim tkivima. U koži se smanjuje sadržaj kolagena i elastina, smanjuje količina tekućine, što dovodi do opuštenosti, pojave bora i promjena kontura lica. Mnoge opasnosti na radu i kućanstvu, loši uvjeti okoliša, bolesti i navike doprinose procesu starenja.

Suvremeni razvoj medicine omogućuje značajne promjene vanjskih manifestacija starenja, a to je moguće u širokom rasponu dobi. O nekim od najučinkovitijih metoda pomlađivanja lica danas bit će riječi u nastavku.

1. Botulin toksin

Subkutane injekcije pripravaka na bazi botulinum toksina. Terapijska doza je višestruko manja od toksične doze, stoga je, uz profesionalnu uporabu, metoda praktički sigurna. Postoji privremena paraliza i opuštanje mišića lica, što dovodi do zaglađivanja gornjeg sloja kože.

 • Prednosti: ambulantni postupak, brzi rezultati, relativna sigurnost.
 • Mane: privremena priroda promjena, koja zahtijeva ponovljene manipulacije, moguća alergija na lijek.

2. Mezoterapija

Podmlađivanje lica uvođenjem različitih tvari i pripravaka pod kožu, koji poboljšavaju njezinu prehranu, potiču lokalni metabolizam tkiva i cirkulaciju krvi. Najpopularniji lijekovi koji se koriste u ovom slučaju su vitaminski kompleksi, organske kiseline, ekstrakti kolagena i elastina, matične stanice i fibroblasti. Biorevitalizacija (uvođenje hijaluronske kiseline), injekcije biogela na bazi polimetilakrilata mogu se smatrati posebnim slučajem mezoterapije.

 • Prednosti: jednostavnost i velika brzina izvođenja, mala invazivnost (stupanj prodiranja u tkivo).
 • Mane: nestabilnost rezultata, potreba za nizom postupaka koji se moraju ponoviti nakon određenog vremenskog razdoblja, vjerojatnost povećane osjetljivosti na injektirane tvari.

3. Izlaganje laseru

Korištenjem laserske energije možete odjednom dobiti nekoliko efekata. Njegovim malim intenzitetom stimuliraju se reparativni (restorativni) procesi u koži zbog stvaranja novih molekula kolagena. Snažnije zračenje dovodi do uklanjanja neživih slojeva epiderme (takozvano lasersko ponovno obnavljanje kože). Slična tehnika je foto pomlađivanje koja koristi frekvenciju vidljivih valnih duljina.

 • Prednosti: mala invazivnost, sposobnost tretiranja velike površine kože jednim postupkom.
 • Mane: prikladno za ispravljanje manjih dobnih promjena, rezultat je nestabilan, pacijent može imati fotoalergiju.

4. Thermage (radio dizanje (RF dizanje))

Tehnika je slična laserskoj, ali faktor koji utječe je radiofrekvencijsko zračenje, što omogućuje utjecaj na dublje slojeve kože lokalnim povećanjem njihove temperature. Slična ELOS tehnologija pomlađivanja temelji se na istodobnoj upotrebi visokofrekventne struje i optičkih valova.

 • Prednosti: nježna priroda postupka, brzi rezultati, malo kontraindikacija (uglavnom rak).
 • Mane: potreba za ponovljenim postupcima nakon nekog vremena.

5. Piling

Piling ili obnavljanje površine - uklanjanje gornjeg sloja kože, koji se uglavnom sastoji od stanica epiderme različitog stupnja vitalnosti. Uz gore navedeno lasersko djelovanje koriste se mehanički (abrazivni) i kemijski postupci pilinga. Dozirani učinak daje poticaj za aktiviranje procesa oporavka i sintezu novih strukturnih elemenata kože.

 • Prednosti: brzi rezultati.
 • Mane: tehnika zahtijeva veliku pažnju liječnika i naknadno dodatno praćenje pacijenta, rezultirajuća površina rane osjetljiva je na infekciju, moguće je stvaranje ožiljaka. Učinak se pojavljuje samo na površinskim borama.

6. Mesotreads

Uvod ispod kože lica posebnih niti (mezo-ojačanje niti) izrađenih od inertnih upijajućih materijala (polidioksanon), koji pružaju funkciju okvira i zaglađuju kožu. Novi smjer ove metode je dizanje niti, u kojem se koriste takozvane 3D mezore, koje uzrokuju minimalnu napetost tkiva. U roku od nekoliko mjeseci dolazi do potpune resorpcije (resorpcije) uvedenih vlakana, dok je potporna funkcija dopunjena privremenim stimulativnim učinkom.

 • Prednosti: jednostavnost i mogućnost brzog postupka, relativno dugotrajan učinak (nekoliko godina).
 • Mane: moguća je pojedinačna reakcija na ubrizgani materijal, ponekad dolazi do ožiljaka na koži, nema statistike dugoročnih rezultata za podizanje niti.

7. Kirurško dizanje

Podmlađivanje lica operativnim liftingom lica može se izvesti na razne načine: ritidektomija (klasična tehnika dizanja), SMAS lifting, kirurški zahvat s uvođenjem endotina i tako dalje. U nazočnosti velikog broja konzervativnih sredstava, plastična kirurgija ostaje najučinkovitija metoda, jer samo ona može smanjiti ili eliminirati duboke promjene povezane s dobi.

 • Prednosti: sposobnost utjecaja na sva područja lica i susjedna područja (vrat), korekcija izražene opuštenosti kože, dubokih bora i mnogih drugih nedostataka. Rezultat je uporan (može trajati dugi niz godina).
 • Mane: vjerojatnost komplikacija povezanih s operacijom i anestezijom, potreba za razdobljem oporavka s mnogim ograničenjima, mogućnost deformacije lica i pojava vidljivih ožiljaka.

Metode pomlađivanja lica trenutno se razlikuju po širokoj paleti, što pacijentu omogućuje odabir najprikladnijeg za sebe.